Ove godine je, kao i prethodnih godina, u organizaciji ReCan fondacije održana velika reciklažna kampanja “International Recycling Tour”. Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, Ambasadori ReCan fondacije su 5. Juna na Adi Ciganliji sproveli akciju uporedo sa svojim kolegama u čak dvadeset država sveta.

Više od 100 ambasadora kampanje “Svaka limenka se računa” je istovremeno u 20 država Evrope i sveta, sprovela akciju prikupljanja iskorišćenih limenki pića na otvorenom – po parkovima, plažama i drugim javnim mestima.

Naši sugrađani su bili pozvani da se priključe akciji “Svaka limenka se računa”. Limenke od popijenog pića su ubacivali u prepoznatljive rančeve promotera ReCan fondacije. Posetioci su, takođe, imali priliku da se zabave i saznaju nešto više o reciklaži kroz aktivacije, kao i da se slikaju ispred Pixelate čiji dizajn simbolično predstavlja planetu Zemlju.

Recycling cans

Kampanja “International Recycling Tour” ima za cilj da podseti javnost da zaštita životne sredine zavisi od svih nas i da podstakne sugrađane na reciklažu jer je to jedini način da obezbedimo održivu i zelenu budućnost i sačuvamo planetu.

Imajući u vidu povećane količine otpada širom Evrope kao i činjenicu da značajan procenat završava u prirodi i da zagađenje predstavlja sve veći problem, interesovanje javnosti i kompanija za ovu kampanju je sve veća. U prilog tome govore i podaci istraživanja:

  • 91% Evropljana želi da se više radi na zaštiti životne sredine
  • 87% njih bi želelo da kompanije koriste pakovanja koja mogu bezgranično da se recikliraju
  • 89% smatra da kompanije treba treba da snose odgovornost za ambalažu koju koriste, ali i sami potrošači prilikom izbora ambalaže.

– Limenke su ambalaža koja se najviše na svetu reciklira. U Evropi čak 76%, međutim taj broj bi mogao dostići 100%. Najmanji procenat limenki koji se reciklira su one koje se koriste “on the go” zato smo pokrenuli projekat “Svaka limenka se računa” jer verujemo da je promena moguća – rekao je Nemanja Marjanović iz ReCan fondacije.

 Aluminijum, od kog se proizvode limenke, može se reciklirati neograničeni broj puta, a da ne izgubi na kvalitetu što ga razlikuje od drugih materijala koji se koriste prilikom proizvodnje ambalaže. Reciklažom samo jedne limenke uštedi se količina električne energije koja je dovoljna da televizor radi 3 sata, a to je ista količina struje koju sijalica od 60 vati ili mobilni telefon potroše za 24 časa neprekidnog rada. Takođe, zagađenje vode i vazduha je manje za 95 do 97% nego kada se proizvodi potpuno nova limenka. Zato se priključite akciji jer Svaka limenka se računa!

Recycling Tour

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *