Trg Republike u Beogradu, u nedelju 19. Juna bio je domaćin nesvakidašnjeg spektakla VulCAN – izlivanje vinčanskih figura od topljenih aluminijumskih limenki.

Kroz spoj vinčanske “Vidovdanke”, koja je vrhunac estetskih dostignuća ove kulture i aluminijuma koji se odlikuje večnošću, želeli smo da podignemo svest da su reciklaža i održivost pokretači društvenog i tehnološkog napretka civilizacije. Ovom prilikom smo pokazali kako od nekoliko recikliranih aluminijumskih limenki nastaje pravo malo remek delo po uzoru na vrhunsko zanatstvo i umetnost vinčanske kulture.

Izlivanje i topljenje vinčanske figurice

Događaj je bio deo programa “Svaka limenka se računa”, uz podršku start up-a “Solagro”, koji se bavi reciklažom i nacionalne platforme Srbija stvara, koja je pokrenula projekat revitalizacije arheološkog nalazišta Vinča-Belo brdo.

Prisutni su imali priliku da saznaju nešto više o vinčanskoj kulturi kroz razgovor sa arheologom Miroslavom Kočićem kao i o procesu reciklaže od Jelena Petljanski Kiš ispred programa “Svaka limenka se računa”. Pored prisustva topljenju metala uživo, posetioci su mogli da uživaju u bogatom programu koji je ovim povodom organizovan – performerima sa vatrom, raznim aktivnostima i nastupu DJ Dada Selekte.

“Vinčanska figura od recikliranih aluminijumskih limenki simbolizuje ne samo znanje koje se prenosilo generacijama i vekovima, već i podsećanje da treba da nastavimo istim putem kao i naši preci, koristeći nova civilizacijska dostignuća, dakle potrebno je da recikliramo”, izjavila je Jelena Petljanski Kiš ispred programa “Svaka limenka se računa”.

Metali su se kroz celu istoriju pretapali i pretvarali u nove predmete. Danas, limenke koje su napravljene od aluminijuma isto tako mogu da se recikliraju i menjaju svoj oblik. Izuzetna je čast što možemo da saradjujemo sa nalazištem Vinča-Belo brdo na kojem su pronadjeni prvi tragovi prerade metala na svetu.

Revitalizacija nalazišta Vinča-Belo brdo proglašena je za kapitalni projekat Vlade Republike Srbije. Na taj način učinjen je prvi korak u očuvanju i prezentaciji ovog neolitskog blaga.

Nakon ovog dogadjaja, reciklirane figure “Vidovdanke” će biti u stalnoj ponudi suvenirnice Narodnog muzeja u Beogradu.

Reciklirana Vinčanska figura

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *