“Limenkica – ulaznica” je jedinstven projekat u Evropi koji ima za temu edukaciju dece i odraslih o reciklaži i zaštiti životne sredine. Tokom razvoja projekta nastala je scena “Pozorište koje reciklira” u kojem publika ulaznice za pozorišne predstave za decu ne plaća novcem već sa po pet praznih, iskorišćenih limenki za piće.

Ponosni smo što je ovaj projekat osvojio nagradu za Najbolju neprofitnu kampanju u Srbiji 2014. godine

“Teatar Za” – Dečije pozorište Čarapa i Udruženje EKO ART su 2009. god. pokrenuli jedinstven projekat u Evropi koji ima za temu edukaciju dece i odraslih o reciklaži i zaštiti životne sredine “Limenkica – ulaznica”. Tokom razvoja projekta nastala je scena “Pozorište koje reciklira” u kojem publika ulaznice za pozorišne predstave za decu ne plaća novcem već sa po pet praznih, iskorišćenih limenki za piće. Na taj način postižu se osnovni ciljevi projekta a to je:

Razvoj kulture ekološkog ponašanja i kulture življenja, podizanje nivoa svesti o zaštiti životne sredine i reciklaži.

Program projekta je do sada izveden 300 puta u 56 gradova, opština i mesta u Srbiji. Programom je obuhvaćeno 80 000 dece i odraslih i tom prilikom je sakupljeno 500000 limenki koje su poslate u centar za reciklažu!

“Pozorište koje reciklira” ima svoju stalnu scenu u Dečijem kulturnom centru Beograd u Takovskoj 8 od 2013. godine, gde svake nedelje u 12 č, prosečno pet stotina dece i roditelja učestvuje u ovoj akciji.

Projekat su podržali

– Ball Packaging Europe Belgrade

– Recan fondacija za reciklažu limenki za piće

– Izdavačka kuća ŠKOLA PLUS

– Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda

– Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Srbije

– JP “Srbija šume”

– Kancelarija za Evropske integracije

– EU info cetar

– Hallifax Consulting

– 56 lokalnih samouprava